Takaisin

Abloy Pulse

25.9.2017
Abloy Pulse

Abloy esitteli seuraavan sukupolven digitaalisen lukitusjärjestelmänsä – Älykkäät avaimet tuottavat itse oman energiansa

Suomalainen lukkovalmistaja Abloy lanseerasi maanantaina kaksi uutta älykästä digitaaliseen maailmaan istuvaa tuotetta.

Ravintola Löylyssä Helsingin Hernesaaressa järjestetyssä tilaisuudessa esiteltiin Abloy Pulse sekä Abloy OS -nimiset ratkaisut.

ABLOY PULSE on kokonaisvaltainen digitaalisen lukituksen ja kulunhallinnan järjestelmä, joka on kehitetty erityisesti käyttäjämääriltään suurien kiinteistöjen tarpeisiin.

Järjestelmä perustuu perinteiseen lukko–avain-yhdistelmään. Lukot ja avaimet ovat kuitenkin ohjelmoitavia ja järjestelmän selkärankana toimii pilvipohjainen hallinnointiohjelmisto.

Abloy Pulsen avain sujahtaa lukkopesään miten päin tahansa. Avaimessa oleva ledivalo kertoo, onko käyttäjällä voimassaoleva kulkuoikeus.

Järjestelmän kyberturvallisuudesta vastaa ASSA Abloyn -konsernin kehittämä SEOS-salausjärjestelmä, jonka kerrotaan olevan ”yhtä turvallinen kuin pankkien salausmekanismit.”

Merkittävin muutos perinteiseen Abloy-lukkoon on se, että kaikki Pulse-avaimet ovat identtisiä. Sarjoitus on toteutettu siis täysin digitaalisesti. Tämä mahdollistaa järjestelmän skaalattavuuden ja sen, että yksi avain sopii kaikkiin lukkoihin, johon käyttäjällä on käyttöoikeus.

Käyttäjäystävällisyyden nimissä Pulse-avaimen voi asettaa lukkoon miten päin tahansa.

Abloyn tuotehallinnan ja liiketoiminnan kehityksestä vastaavan Minna Sallisen mukaan Pulse-järjestelmä vastaa modernien megatrendien tuomiin haasteisiin. Yksi merkittävimmistä innovaatioista on lukon ja avaimen kyky tuottaa tarvitsemansa energia ilman ulkoista energianlähdettä.

”Abloy Pulse on ensimmäinen Abloyn suunnittelema energiaa talteenottava tuote. Se tuottaa avaimen ja lukon tarvitseman energian työntöliikkeestä kun avain asetetaan lukkoon – polkupyörän dynamon tavoin. Avaimen kulkuoikeudet päivitetään pilvipalvelun kautta eli tieto esimerkiksi kulkuoikeuksien muutoksista ja kadonneista avaimista päivittyy avainten mukana oviin ja lukkoihin.”

Abloyn Minna Sallinen esittelee ”energian harvestointiin” perustuvaa Pulse-lukitusjärjestelmää.

JÄRJESTELMÄÄ HALLINNOIDAAN Abloy Accentra -pilvipalvelun kautta. Kiinteistön kulunvalvontaa hallinnoiva elin pystyy ohjelmoimaan uusia avaimia ja eliminoimaan esimerkiksi kadonneen avaimen kulkuoikeuden lyhyellä varoitusajalla. Avaimet kuljettavat mukanaan myös järjestelmä- ja tapahtumatietoja. Jos siis deaktivoidulla avaimella pyritään asuntoon, siitä jää merkintä rekisteriin.

Pulse-järjestelmä on Sallisen mukaan intergroitavissa olemassaolevaan lukitusjärjestelmään vaivattomasti. 5–10 vuotta vanhassa kiinteistössä lukitusjärjestelmä voidaan päivittää Pulseksi helpoimmillaan vain vanhan lukon avainpesän vaihtamalla.

Järjestelmän modulaarisuuden ansiosta Pulse-teknologia istuu myös esimerkiksi riippulukkoihin.

MITÄ SE SITTEN MAKSAA? Perinteiseen mekaaniseen lukitusjärjestelmään verrattuna Pulse-järjestelmä on yli tuplasti kalliimpi – noin 250 euroa/lukko. Ongelmatilanteiden ja kulkuoikeuksien hallinnan sujuvuuden vuoksi sen elinkaarikustannusten arvioidaan kuitenkin tulevan käyttäjälle halvemmiksi.

Helsingissä lanseerattiin myös Abloy OS -niminen käyttöjärjestelmä lukitusjärjestelmien hallinnointiin. Selainpohjainen käyttöliittymä mahdollistaa turvallisen, vaivattoman ja reaaliaikaisen hallinnoinnin kiinteistön tietohallinnosta vastaaville elimille.

”Abloy OS -käyttöjärjestelmään voi valita käytettäväksi juuri ne moduulit, joita kulloinkin tarvitaan. Näitä moduuleja ovat esimerkiksi kulunvalvonta-, videovalvonta-, raportointi-, paloilmoitin- ja rikosilmoitinjärjestelmät sekä luonnollisesti lukitusjärjestelmät”, Abloyn kulunvalvontaratkaisuvastaava Tuukka Parviainen kertoo.

”Turvallisuuskriittisten kohteiden lisäksi Abloy OS soveltuu ihanteellisesti esimerkiksi teollisuuden, kaupan ja terveydenhuollon kiinteistöjen sekä toimistojen hallintaan.”

Parviainen esitteli tapahtumassa skenaarion, jossa liikuntatilojen kulunhallinnasta vastaava voi asettaa tietyn aikaikkunan tietylle liikuntajoukkueelle. Jos harjoitukset ovat keskiviikkona klo 20.00–22.00, kulku voidaan sallia joukkueen jäsenille vain tämän aikaikkunan sisällä.

OS -alustaan voi lisätä kolmannen osapuolen järjestelmiä ohjelmointirajapintojen kautta.

Abloy esittelee uusia tuotteitaan tiistaina alkavassa FinnSec-turvallisuustapahtumassa Helsingin Messukeskuksessa. Abloy OS -käyttöjärjestelmä tulee saataville huomenna. Abloy Pulse -järjestelmä tulee saataville vuoden 2018 aikana.


Lähde: TM
 

Takaisin