Takaisin

Asuntomurtoja

21.12.2016

Asuntomurroissa nyt selkeä piikki Espoossa – näillä konsteilla voro kääntyy oveltasi

Kuvituskuva.

Johanna Erjonsalo

RIKOS Kerrostaloasunnoista anastettu arvotavara mahtuu reppuun.

Länsi-Uudenmaan poliisi jatkaa Espoossa ja Kauniaisissa marraskuusta lähtien tehtyjen asuntomurtojen selvittämistä.

Murroissa etenkin kerrostaloasuntoihin näkyy selkeä piikki. Myös muutamiin omakotitaloihin on murtauduttu, mutta poliisi epäilee asialla olleen eri henkilöitä kuin kerrostalomurroissa.

– Käymme läpi alueemme henkilöitä, jotka ovat aiemmin tehneet asuntomurtoja. Lisäksi selvitämme ulkomaalaisten tekijöiden mahdollisuutta, kertoo rikoskomisario Janne Saari.

 

Lähderannassa murtauduttiin marraskuun lopulla viiteen kerrostaloasuntoon ja Karakalliossa kahteen.

Kauniaisissa vorot kävivät ennen joulukuun puoltaväliä kolmessa kerrostaloasunnossa.

– Murrot ovat samankaltaisia ja lähtökohtaisesti epäilemme, että kyse on samoista tekijöistä, Saari toteaa.

Asuntoihin on menty päiväsaikaan ovesta niin taitavasti, että murroista ei ole jäänyt isoja vaurioita. Paikat on myllätty ja varkaat ovat vieneet pienikokoista arvo-omaisuutta kuten koruja sekä rahaa.

Saaren mukaan anastettu omaisuus mahtuu reppuun. Tekijä tai tekijät ovat voineet liikkua jalan tai autolla.

– Asukkaiden kannattaa olla tarkkaavaisia siitä, keitä tuntemattomia henkilöitä liikkuu taloyhtiön pihalla.

Valppaus on paikallaan, mutta paniikkiin ei ole aihetta, hän vielä tähdentää.

Omakotitaloihin on murtauduttu Laaksolahdessa, Espoon keskuksessa ja Kirkkonummen keskustan lähellä.

Tapaukset ovat yksittäisiä ja poliisi selvittää, kuuluvatko ne samaan sarjaan muualla tapahtuneiden murtojen kanssa. Esimerkiksi Tuusulassa, Järvenpäässä ja Porvoossa on ollut samankaltaisia omakotimurtoja kuin Espoossa.

Murtojen ehkäisyyn on tarjolla entiset konstit, eli turvalukko ja asunnon pitäminen asutun näköisenä myös silloin kun ketään ei ole kotona.

– Lisäksi ihmisten kannattaisi silloin tällöin inventoida korunsa ja kirjoittaa muistiin, mitä kaiverruksia niissä on, Saari neuvoo.

Poliisi on nimittäin huomannut, että kun murto on tehty ja omaisuutta hävinnyt, rikoksen uhreilla on yllättävän vähäiset tiedot menettämästään omaisuudesta.

Tilastollisesti asuntomurron kohteeksi joutuminen on hyvin epätodennäköistä. Länsi-Uudellamaalla tehdään alle 200 asuntomurtoa vuodessa.

Muista nämä

  • Tarkista avainjärjestelmien turvallisuus sekä ajantasaisuus ja patenttien voimassaolo. Huoltoyhtiö vastaa asukkaiden käyttölukoista ja yleisavaimesta.
  • Isojen taloyhtiöiden remonttien yhteydessä on suositeltavaa vaihtaa myös asuntojen lukitus. Tällöin vanhoja yleisavaimia ei jää ulkopuolisten käsiin.
  • Asuntokohtaiset varmuus- ja turvalukot estävät asuntomurtoja. Murtautuja jättää useimmiten kohteen väliin, jos ei pääse sisään ensimmäisten minuuttien aikana. Kerrostaloasuntojen ovia rikotaan harvoin.
  • Omakotitaloissa lukituksella on iso merkitys: mitä järeämpi suojaus, sitä todennäköisemmin murtovarkaat jättävät kohteen väliin ja siirtyvät muualle tai naapuritaloon. Toki omakotitaloissa sisään pääsee helpommin myös muualta kuin suoraan oven kautta.
Länsiväylä 21.12.2016

Takaisin