Takaisin

Abloy lukon historia

1.2.2019
Abloy lukon historia

KEKSINNÖT
Kari Kortelainen

  • 20.1. klo 19:00
Abloy-lukon keksijä luopui luomuksestaan 100 markalla - ”omasta tyhmyydestä ja huonosta liikemiestaidosta"

Abloyn jälkeen Emil Henriksson siirtyi mekaanikoksi ensin Puolustusvoimille ja myöhemmin Helsingin yliopiston kemian laitokselle.
JAA ARTIKKELI

Heinäkuussa 1918 – pari kuukautta sen jälkeen kun Mannerheim oli ratsastanut kansalaissodan loppuparaatissa Helsingin halki – hienomekaanikko Emil Vilhelm Henriksson jätti patenttihakemuksen Henrikssonin Patentti Lukko -nimiselle varmuuslukolle.
Patentilla hän halusi suojata moniin käyttötarkoituksiin sopivan lukon toimintaperiaatteen.
”Lukko sopivalla määrällä pyöreitä, keskipisteensä ympäri pyöriviä levynmuotoisia haittoja, joiden keskustaan avaimenreikä muodostuu ympyränä, josta on leikattu kaaren, suorakulmion tahi jonkun muun sellaisen muotoinen osa”, hakemus kuvaa keksintöä.
Helsingissä 1886 syntynyt Emil Henriksson opiskeli vuosina 1902–1907 mekaniikkaa tuo ajan maineikkaimmassa laitoksessa, Vilhelm Falck-Rasmussenin hienomekaanisessa pajassa. Verstas valmisti laitteita muun muassa Helsingin yliopiston observatoriolle.
Kisällivuosinaan 1907–1910 Henriksson sai idean uudenlaisesta lukkotyypistä. Kassakoneita korjatessaan hän oivalsi, että samaa sylinterissä kiertyvien haittalevyjen periaatetta voisi soveltaa myös lukossa.
Hän matkusti kahdesti Saksaan, vuosina 1907 ja 1910. Jälkimmäisellä matkallaan hänellä oli jo mukanaan haittalevylukon prototyyppi. Voi olla, että juuri Saksassa 24-vuotias mekaanikko vakuuttui keksintönsä soveltuvuudesta teolliseen tuotantoon.
Seuraavat kymmenkunta vuotta Henriksson kehitteli lukkoa ja sen valmistamiseen tarvittavia erikoislaitteita. Turvalukko sai patentin helmikuussa 1919.
Periaate kassakaapista
Sen toimintaperiaate muistuttaa hieman kassakaapeista tuttua yhdistelmälukkoa. Niissä avain on korvattu yhdellä tai useammalla pyörivällä levyllä, joiden kirjain- tai numeroyhdistelmä on asetettava oikeaksi että lukko aukeaa.
Henrikssonin kehittämän lukon sylinterissä peräkkäin asetut kiertyvät metalliset haittalevyt oli koodattu vastaamaan avaimeen jyrsittyä profiilia. Jokaisessa haittalevyssä oli lovi. Kun nämä lovet asettuvat toistensa kohdalle, lukon sisäsylinteri vapautuu.
Avaimen saa pois lukosta vain kiertämällä sitä vähintään 90 astetta vastapäivään, jolloin haittalevyjen avausyhdistelmä purkautuu.
Henrikssonin idea mahdollisti lukon uudelleen sarjoittamisen ja erilaiset sarjoitusjärjestelmät pääavain-, keskuslukko- ja yleisavainsovelluksineen. Se oli myös mekaanisesti toimintavarmempi kuin kilpailevat tappihaittasylinterilukot, joissa lukitus perustui jousikuormitettuihin tappeihin.
Siemenrahat sijoittajilta
Henrikssonin rahkeet eivät riittäneet lukon teolliseen valmistamiseen, vaan sitä varten piti perustaa yhtiö. Senaatin talousosasto vahvisti Aktibolaget Låsfabrik – Lukkotehdas Osakeyhtiön yhtiöjärjestyksen lokakuussa 1918.
Keksijä vakuutti joukon sijoittajia ja teollisuusmiehiä keksinnön kaupallisista mahdollisuuksista. Yritysten alkuvaiheen rahoittamiseen keskittynyt Finska Finansaktiebolag oli suurin osakas ja merkittävin rahoittaja.
Lukkojen tuotanto käynnistyi aivan Helsingin ydinkeskustassa Salomonkadulla Nordqvistin hienotakomolta vuokratussa tilassa. Takomo valmisti muun muassa kirurgisia instrumentteja.
Sen omistaja Josef Herman Nordqvist oli uuden lukkoyhtiön ensimmäinen toimitusjohtaja.

Alkuperäinen Abloy-lukko, jonka kuviointi tuo mieleen Gallén-Kallelan työt.
 
Nimekäs taustajoukko
Yötä päivää uurastanut lukkotehdas toimitti ensimmäisen tusinan ”Henrikssonin patenttilukkoja” Julius Tallbergin rautakauppaan myytäväksi jo joulukuussa 1918.
Pian mukaan tuli uusi voimahahmo: vuonna 1919 lukkoyhtiön uudeksi toimitusjohtajaksi ryhtyi Pietarsaaressa konkurssin tehnyt entinen konepajayrittäjä Birger Serlachius. Hänen agentuuriliikkeensä alkoi hoitaa Henrikssonin lukkojen myyntiä.
Gallén-Kallelan kädenjälkeä?
Vuonna 1919 valmistuneen messinkisen Abloy-riippulukon jugendtyylinen kuviointi herättää mielikuvan Akseli Gallén-Kallelan töistä. Olisiko kansallistaiteilija muotoillut sen?
Mitään varmistusta asialle ei ole löytynyt sen enempää lukkotehtaan kuin Gallén-Kallelankaan arkistoista. Toisaalta mitään muutakaan tietoa lukon muotoilijasta ei ole säilynyt.
Tehtaan tuotanto polkaistiin käyntiin vuoden 1918 lopulla niin vauhdikkaasti, ettei dokumentointiin ollut aikaa.
Kenties lukkoyhtiön omistajat, Mannerheimin lähipiiriin kuuluneet Rudolf Walden, Gösta Serlachius ja Gallén-Kallela tekivät yhteistyötä myös lukkomuotoilun alalla?
Serlachiuksen esityksestä yhtiön nimi lyhennettiin iskevämpään ja vieraskieliseltä kalskahtavaan muotoon Ab Abloy Oy.
Osakkaiksi tulivat suomalaisen paperiteollisuuden suurmiehet Rudolf Walden ja Gösta Serlachius, Birgerin nuorempi veli.
Keksijä sai pikkurahat
Lukkoyhtiö kehittyi kiivaasti ensimmäisinä toimintavuosinaan Helsingissä. Se osti tontin Hämeentien varrelta ja perusti sinne tehtaan, jossa oli 1920-luvun alussa jo 150 työntekijää.
Abloy-tavaramerkki rekisteröitiin Suomessa vuonna 1920. Tunnuksen suunnitteli Gerda Holmqvist.
Lukon keksijä Emil Henriksson ei koskaan johtanut lukkoyhtiötä. Loistava mekaanikko tiesi omat puutteensa talousmiehenä ja keskittyi keksintönsä parantamiseen.
Vuosien 1919–1921 aikana yhtiö järjesteli asiat niin, että Henriksson luopui oikeudesta keksintöönsä ja sen tulevaan käyttöön. Ne siirtyivät Abloylle.
Palkkioksi keksijä sai sata markkaa ja 50 yhtiön osaketta. Nykyrahassa rahapalkkio vastaa muutamaa kymppiä.
Vuoden 1921 lopussa Abloy ajautui taloudellisiin vaikeuksiin, kun ensimmäisen maailmansodan jälkeinen talouskriisi runteli Suomen taloutta.
Lukkotuotannon käynnistyshuumassa tehtaan kirjanpito ja muu taloudenhoito oli jäänyt retuperälle. Investoinnit koneisiin ja laitteisiin kävivät tuoreelle yritykselle liian raskaiksi.
Kun tärkeä rahoittaja, Privatbanken i Helsingfors kaatui, Abloy luisui Pohjoismaiden Yhdyspankin käsiin. Se toimi Omega-nimellä vuoden 1922 loppuun saakka, jolloin yhtiökokous päätti ottaa vanhan nimen takaisin käyttöön.
Konepajayhtiö apuun
Yhtiö ja sen omistajat kääntyivät helsinkiläisen Kone ja Siltarakennus Oy:n puoleen voidakseen jatkaa lukkovalmistusta.
Konepajayhtiö kiinnostui tarjouksesta, koska se tunsi tuotteen ja sen valmistus voitiin helposti siirtää yhtiön separaattoriosastolle. Muuttomatkakaan ei ollut pitkä – molemmat yhtiöt toimivat Helsingin Sörnäisissä.
Tammikuussa 1923 Kone ja Silta sai yksinoikeuden Abloy-lukkojen valmistamiseen ja myyntiin Suomessa ja ulkomailla. Se myös sitoutui ylläpitämään lukon patenttioikeuksia.
Lukon keksijä Emil Henriksson puolestaan muutti kolmeksi vuodeksi Turkuun. Sieltä palattuaan hän työskenteli ensin mekaanikkona puolustusvoimilla ja vuodesta 1928 alkaen Helsingin yliopiston kemian laitoksella. Hän valmisti ja piti kunnossa laitoksen instrumentteja.
”Omaa tyhmyyttä”
Kun lukon keksijä Henriksson myi patenttioikeuden noin vuonna 1920, maailmanmenestyksestä ei ollut mitään merkkejä. Jo muutamaa vuotta myöhemmin Abloy-lukon menekki sekä kotimaassa että vientimarkkinoilla vaikutti lupaavalta.
Ehkä Henriksson oli hieman katkera luovuttuaan keksinnöstään mitättömän pientä korvausta vastaan.
Oman osaamisensa tämä hiljainen ja vaatimaton, työtakissa tupakkaa tai sikaria tuprutellut mies kuitenkin tiesi. Hän totesi tapahtuneen johtuneen ”omasta tyhmyydestä ja huonosta liikemiestaidosta, ei ammattitaidon puutteesta”.
Helsingin yliopiston aloitteesta hän kuitenkin sai Suomen Valkoisen Ruusun ensimmäisen luokan mitalin vuonna 1954 ja Suomen Talousseuran hopeisen kunniarahan seuraavana vuonna. Se tosin jäi epäselväksi, palkittiinko hänet pitkästä työurasta vai lukkokeksinnöstä.
Separaattoriosaston lukko
Abloyn emoyhtiön, vuonna 1892 perustetun Kone- ja Siltarakennus Osakeyhtiön tuotevalikoima oli laaja. Vuosisadan alussa sen tärkeimpiä asiakkaita olivat keisarillisen Venäjän sotilashallinto ja Suomen Valtionrautatiet. Ensimmäisen maailmansodan jälkeen se ryhtyi valmistamaan laajemmin kulutustavaroita kuten separaattoreita ja emalituotteita. Abloy-lukon valmistusoikeuksien hankinta oli osa yhtiön sopeutumista rauhanajan kysyntätilanteeseen.
Kone ja Silta paisui konserniksi 1930-luvun alussa ostettuaan Crichton & Vulcanin telakan Turusta, Helsingin Hietalahden telakan ja Kotkan Konepajan. Sen suurimmat tuotantoalat olivat sillat, separaattorit, sellu- ja paperiteollisuuden koneet sekä höyrypannut.

Kone ja Siltarakennus Oy:n separaattoritehtaan jyrsinosasto Sörnäisten rantatie 9-11:ssa 1910-luvulla.
 
Lukot olivat separaattoriosaston pienin osa. Niiden osuus koko tehtaan myynnin arvosta oli vain 1,6 prosenttia vuonna 1929.
Yhtiö kuitenkin luotti Abloy-lukon mahdollisuuksiin. Tuotannon kannattavuudelle oleellista oli saada vienti käyntiin. Kotimainen kysyntä oli kovaa, mutta Suomen markkinat rajalliset.
Kone ja Sillan menestyneitä vientituotteita olivat sen Lacta- ja Milka-separaattorit. Niitä käytettiin Euroopan ja Yhdysvaltojen ohella myös Kiinassa ja Australiassa. Näihin maihin myös Abloy-lukot rantautuivat ensimmäiseksi.
Lukkojen menekki kasvoi nopeasti 1930-luvulla. Vuosikymmenen puolivälissä lukot toivat jo noin 10 prosenttia Kone ja Sillan tuotannon bruttoarvosta. Abloy-lukot oli patentoitu ”melkein kaikissa sivistysmaissa”.
Yhtiö kehitti lukkomalleja ja lukkorakennetta edelleen eri tarkoituksiin ja muokkasi lukkoa paremmin tehdasvalmistukseen sopivaksi. 1930-luvun alussa lukkoja valmistui noin 30 000 vuodessa. Valmistus oli pitkälti monivaiheista käsityötä. Abloy-tuotteiden valikoima täydentyi ovensulkimilla vuonna 1934.
Kone ja Sillan ja Abloyn patentti- ja tuotantosopimuksen oli määrä kestää patentin voimassaoloajan eli vuoteen 1934 asti. Patenttilain muutos pidensi aikaa kuitenkin vuoteen 1939 saakka. Ab Abloy Oy pidettiin yhtiönä hengissä kevääseen 1939 saakka, ja Emil Henriksson sinnitteli yhtiön hallituksen varajäsenenä siihen asti.
Abloy-lukon keksijä kuoli Koskelan sairaskodissa joulukuussa 1959.
Karjalaisiin käsiin
Kone ja Sillan tytäryhtiöillä – lähinnä telakoilla – meni huonosti 1930-luvun alussa. Kun yhtymän suurin omistaja, kauppaneuvos Robert Mattson kuoli vuonna 1935, hänen perikuntansa myi yhtiön osake-enemmistön Oy Wärtsilä Ab:lle.
Wärtsilä sai alkunsa Pohjois-Karjalasta, Tohmajärven Värtsilän kylästä, jonne Nils-Ludvig Arppen johtama yritys perusti sahan vuonna 1834. Vuonna 1852 yhtiö rakensi sahan paikalle rautatehtaan, joka käytti raaka-aineenaan paikallista järvimalmia.
Vuonna 1926 toimitusjohtajaksi valitun Wilhelm Wahlforssin aikana Wärtsilästä kasvoi johtava suomalainen konepajayritys, joka laajeni monialayritykseksi ennen toista maailmansotaa. Siihen kuuluivat Värtsilän rautatehdas, Helsingin Kone ja Silta, Kotkan konepaja ja Hietalahden ja Turun telakat.
Kone ja Sillan oston mukana tulleet emalituotteet ja lukot olivat Wärtsilälle lähinnä ”vaihtorahaa”.
Wärtsilä selvisi sotavuosista melko vähin vaurioin, paitsi että yhtiön syntypaikka jäi Neuvostoliitolle. Kaikki työntekijät sijoitettiin yhtiön muille tehtaille, ja Helsingin Kone ja Sillasta tuli perusta, jolle laajeneva Wärtsilä rakentui. Sodan jälkeen yhtiö osti Arabian keramiikkatehtaan ja Nuutajärven lasitehtaan.
Lukkojen kysyntä kasvoi sodan aikana ja heti sen jälkeen, sillä pula-aikana varkaudet olivat yleisiä. Lukkojen valmistusta vaikeutti kuitenkin pula raaka-aineista kuten peltilevyistä ja polttoaineesta.
Laivoja ja paperikoneita valmistaneen yhtiön liikevaihdosta lukot olivat hyvin pieni osa. Lukkotuotanto oli kuitenkin hyvin kannattavaa.
Itsepäinen menestystuote
Vuonna 1951 lukkoja ja ovensulkimia valmisti runsaat 150 työntekijää. Laaja tuotevalikoima nosti Abloyn Suomen käytetyimmäksi lukoksi. Avainturvallisuutta paransi 1950-luvulla käyttöön otettu ura-avain.
Tuoteimagoon kuului, että asiakas sai nopeasti ja helposti apua lukkojen asennukseen, huoltoon ja uudelleensarjoitukseen. Tätä varten Wärtsilällä oli omat lukkosepät, jotka kiersivät eri puolilla maata. 1950-luvun lopulla yhtiö alkoi rakentaa maanlaajuista valtuutettua Abloy-huoltoliikeketjua, jonka lukkosepät saivat tuotekoulutuksen Helsingin tehtaan kokoonpano-osastolla.
Lukkojen tuotantomäärät kasvoivat nopeasti. Vuonna 1947 valmistui noin 300 000 lukkoa, 1960 reilut puoli miljoonaa ja vuonna 1968 jo 1,1 miljoonaa.
Tekniikan Maailma esitteli Abloy lukon rakenteen ja toimintatavan perusteellisesti vuonna 1966. Artikkeli kertoi myös tiirikointitesteistä, joihin osallistui niin turvallisuusasiantuntijoita kuin oikeita tiirikkamiehiäkin. Lukko osoittautui heille ylivoimaiseksi.
Muun muassa Hannoverin rikospoliisin lukkolaboratorio yritti saada Abloy-lukkoa auki vippaskonstein kolmen kuukauden ajan. Tuloksetta. Siksi lukkoa kutsuttiin 1960-luvun jutuissa ”itsepäiseksi suomalaiseksi tuotteeksi”.
Hyvästit Sörnäisille
Jotkut Kone ja Sillan tuotteista menettivät markkinansa 1950-luvun lopulla: meijerit tekivät separaattoreista tarpeettomia ja muovituotteet korvasivat emaliastiat. Abloy-lukkojen tulevaisuus sen sijaan oli valoisa.
Helsingin tehtaan lukko-osaston kapasiteetti kävi riittämättömäksi ja Sörnäisten ylisuuri tehdaskompleksi oli aikansa elänyt. Abloy-lukkojen tuotantotilat sijaitsivat hankalasti neljässä kerroksessa. Osat piti kantaa kerroksesta toiseen, mitä varten tehtaalla oli erityinen ”kärrärien” ammattikunta.
Wärtsilä päätyi myymään arvokkaan tontin Hakalle, joka rakensi Sörnäisten rantatien varteen asuntoja ja toimistoja. Viimeisenä alueen jätti Wärtsilän keskushallinto, joka muutti Pitkänsillanrantaan vuonna 1978.
Paluu kotiseudulle
Wärtsilä hajotti Helsingin tehtaan neljäksi erilliseksi yksiköksi, joille se haki sopivat sijoituspaikat Etelä-Suomen asutuskeskusten ulkopuolelta. Wärtsilän Joensuun lukkotehdas valmistui vuonna 1968, Järvenpään konepaja ja emalitehdas 1969–70, Tammisaaren saniteettiosasto 1969–71 ja Ylivieskan telakoiden putkistotehdas 1976.
Taustalla oli päätös keskittyä omaan osaamiseen ja erityisaloihin. Wärtsilä luopui metallin perustuotannosta eli raudan ja teräksen valmistuksesta.
Lukkotehtaan sijoittuminen Joensuuhun ei ollut sattumaa. Wärtsilällä oli edelleen vahvat siteet Pohjois-Karjalaan, vaikka yhtymän syntymäsija olikin jäänyt itänaapurin puolelle. Sen virallinen kotipaikka oli edelleen pieni tuhannen asukkaan Värtsilän kunta, jonne se maksoi veroja ja antoi rahallista tukea monella muullakin tavalla.
Vuorineuvos Wahlforss otti jo vuonna 1960 yhteyttä Joensuun kaupunginjohtaja Tauno Juntuseen ja ilmoitti yhtymän haluavan rakentaa Joensuuhun teknisen opiston, johon tulisi metallilinja.
Vuonna 1961 toimintansa aloittaneen Wärtsilän Teknillisen Oppilaitoksen saaminen oli onnenpotku Pohjois-Karjalalle. Ilman tätä lahjoitusta se olisi joutunut odottamaan valtiollista oppilaitosta vielä vuosia. Maakunta tarvitsi kehittyäkseen osaavaa ja ammattitaitoista väkeä. Sitä tarvitsi myös tuleva lukkotehdas.
Aluepolitiikkaa
Muun muassa keskustalaisen presidentti Urho Kekkosen ajama kehitysaluepolitiikka vaikutti paitsi valtionyhtiöiden, myös yksityisten yritysten päätöksentekoon. Vuonna 1965 hyväksytyt kehitysaluelait takasivat yrityksille kehitysalueille sijoitetuista tehtaista merkittävät verohelpotukset ja runsaskätiset investointituet.
Ilman kehitysaluetukia Wärtsilä olisi saattanut rakentaa lukkotehtaan jonnekin muualle. Harkinnassa olivat ainakin Helsingin maalaiskunta, Järvenpää ja Kerava.
Wärtsilä sai päätöksestä myös imagohyötyä. Tehtaan rakentaminen Etelä-Suomen ulkopuolelle todisti rohkeutta ja ennakkoluulottomuutta.
Helsingin tehtaiden henkilöstöä päätös lukkotehtaan perustamisesta Joensuuhun järkytti. He pelkäsivät työpaikkojensa puolesta.
Myös eteläsuomalaisille asiakkaille päätös oli ihmetyksen aihe. He pelkäsivät toimitusaikojen venyvän, kun uusia lukkoja ei enää voinut hakea ”uunituoreina” suoraan tehtaalta.
Joensuun lukkotehtaan johtajaksi Wärtsilä valitsi vuonna 1965 valmistuneen diplomi-insinööri Georg Ehrnroothin. Ehrnrooth perehtyi lukkoteollisuuden osa-alueisiin perinpohjaisesti ennen tehdassiirtoa. Niinpä hanke onnistui hyvin.
”Olimme kokemattomia, ja innostus oli suurempi kuin osaaminen, mutta mitään suurempia virheitä ei sattunut”, hän totesi vaatimattomasti jälkikäteen.
Kun Helsingin tehtaan työntekijät eivät olleet kovin halukkaita muuttamaan työn perässä Joensuuhun, Wärtsilä työllisti heitä yhtymän muilla tehtailla Etelä-Suomessa.
Itse suunniteltu työpaikka
Wärtsilä haki lukkotehtaalle henkilöstöä Joensuuhun perustamansa oppilaitoksen insinööri- ja teknikko-oppilaiden joukosta. Tuoreet työntekijät kouluttautuivat luontevasti uusiin tehtäviinsä osallistumalla uuden tehtaan suunnitteluun.
Vastuun antaminen vastavalmistuneille 25–27-vuotiaille insinööreille ja teknikoille oli yhtiöltä rohkea teko, mutta kannatti. Näytön paikan saanut joukko omistautui tehtävilleen ja sai uuden tehtaan rattaat pyörimään rivakasti.
Tehdasrakennus nousi Raatekankaan teollisuusalueelle, joka oli tuohon aikaan pääosin metsää. Kaikki tuotantotilat olivat samassa kerroksessa ja väliseiniä oli mahdollisimman vähän. Kiinteät rakenteet oli mitoitettu niin, että tuotanto voitiin kaksinkertaistaa ilman laajennuksia. Toimistotila oli maisemakonttori.
Uusien koneiden ansiosta automaatioaste nousi selvästi – moni koneista valmisti lukon osia itsenäisesti koneen hoitajan valvoessa toimintaa. Ensimmäinen joensuulainen Abloy-lukko valmistui maaliskuussa 1968.
Wärtsilä lievitti epäilyjä ”Länsi-Siperiassa” toimivaa tehdasta kohtaan käyttämällä asiakasryhmiä ahkerasti Joensuussa.
Teknillinen oppilaitos turvasi ammattitaitoisen työvoiman. Insinöörejä ja teknikoita piti kouluttaa paikallisesti, sillä Pohjois-Karjala ei kyennyt kilpailemaan eteläsuomalaisten tehtaiden kanssa koulutetusta työvoimasta.
Kaikki lukot Joensuuhun
Joensuun tehdas vakuutti Wärtsilän johdon niin että 1970-luvun alussa yhtiö pääti siirtää koko lukkotuotannon sinne. Siksi tuoretta tehdasta piti laajentaa jo vuonna 1972.
Viimeisenä lukkotuotannon osana myös painevalimo siirtyi Helsingistä Joensuuhun vuonna 1976. Erilaisiin Abloy-tuotteisiin tarvittiin yhteensä noin sata erilaista painevaluosaa. Lisäksi valimo valmisti painevalettuja komponentteja alihankintana muillekin yrityksille, muun muassa Saabille.
Myös tehtaan henkilöstö kasvoi. Vuonna 1970 lukkotehdas työllisti noin 250 henkilöä, vuosikymmenen puolivälissä jo noin 700. Väki oli nuorta: vuonna 1976 työntekijöiden keski-ikä oli 28 vuotta.
Vuonna 1978 Suomessa oli käytössä yli 20 miljoona Abloy-lukkoa. Joka vuosi Joensuun tehdas valmisti niitä kaksi miljoonaa lisää. Lisäksi se tuotti kahdeksan miljoonaa avainta ja 50 000 ovensulkijaa. Suunnitteluryhmä teki noin 3 000 lukitussuunnitelmaa sarjoituskaavioineen.
1970-luvun alussa Joensuun lukkotehdas oli Pohjoismaiden suurin sylinterilukkojen valmistaja. Tiukka kilpailija oli ruotsalainen August Stenmans Ab (Assa), jonka tappihaittasylinterilukoilla oli myös vahva asema Pohjoismaissa.
Abloy-lukkojen vienti ylitti kotimaan kysynnän 1970-luvun alkupuolella. Ulkomailla Abloy-lukkoja myytiin pääasiassa erikoisasiakkaille, jotka tarvitsivat varman ja kulutusta kestävän sylinterilukon huipputurvallisuutta vaativiin kohteisiin. Näitä olivat eri maiden valtion laitokset, puolustusvoimat, posti ja puhelinlaitokset. Niiden kysyntä ei vaihdellut suhdanteiden mukaan, mikä vakautti lukkotehtaan toimintaa.
Konekiväärin kestävä lukko
Emil Henriksson totesi vuonna 1955 lehtihaastattelussa olevansa kiusaantunut siitä, ettei Wärtsilä ollut tehnyt Abloy-lukkoon murtovarmuutta parantavia muutoksia. Vuosikymmenen lopulla muutoksia alkoi tulla: Abloy-lukon sylinterien halkaisijaa pienennettiin alkuperäisestä 15,5 millimetristä ensin 13,5 ja sitten vielä 11,6 millimetriin.
Lisäksi Abloy otti käyttöön uusia avainprofiileja. Aluksi niitä oli Classic-mallin korvanneissa ura-avaimissa vain muutama, mutta Abloy Profile -järjestelmän myötä määrä paisui yli sataan.
Abloy-lukkojen tuotekehitystä ohjasivat patenttilainsäädäntö ja vienti. Patentti vanheni aina 20 vuodessa, jonka jälkeen markkinoille piti turvallisuussyistä tuoda uudet tuotteet. Kaikki sylinterityypit muutettiin 1970-luvun aikana vaikeammin tiirikoitaviksi.
Eri markkinat tarvitsivat erilaisia lukkoja. Esimerkiksi Yhdysvalloissa Abloy oli suosittu raha-automaattien lukkona. Sitä varten tehdas suunnitteli uuden laitelukkomalliston.
Kahteen suuntaan toimivan lukkosylinterin suunnitteluprojekti kesti 1940-luvulta 1980-luvulle asti. Keskieurooppalaiset ja amerikkalaiset olivat tottuneet lukkoihin, jotka lukittiin kääntämällä avainta. Perinteinen Abloy-lukko sulkeutui itsestään.
Vasta 1980-luvulla valmistunut ja koko vuosikymmenen ajan paranneltu kahteen suuntaan toimiva Abloy Disklock -sarja ratkaisi tämän puutteen tuotevalikoimassa.
Vientiin Wärtsilä kehitti myös uuden Abloy-riippulukkomalliston. Se sisälsi esimerkiksi ”maailman vahvimmaksi” luokitellun karkaistusta teräksestä valmistetun lukon, jonka sangan vetolujuus oli 10 tonnia. Sitä ei saanut rikki poralla, sahalla, sorkkaraudalla eikä voimapihdeillä. Konekiväärin luoti vain naarmutti sen pintaa.
Wärtsilän avainala
Wärtsilä halusi 1980-luvun alussa vähentää riippuvuuttaan laivanrakennuksesta. Johtokunta valitsi yhdeksi kasvualueeksi lukkotuotannon. Se näki, että tarve turvallisuudelle yhteiskunnassa kasvoi koko ajan.
Yrityskauppojen avulla lukkotehtaasta kasvoi pian lukkoryhmä, jolla oli kahdeksan tuotantolaitosta Suomessa, Ruotsissa, Norjassa ja Yhdysvalloissa.
Wärtsilä osti Ava-lukkoja valmistaneen Ansalan 1974, Boda-valmistaja Björkbodan 1977 ja helayritys Primon vuonna 1986. Wärtsilästä tuli ainoa lukkovalmistaja Suomessa ja heloissakin ylivoimainen markkinajohtaja.
Ulkomailta se osti ruotsalaisen ovensuljinvalmistaja Anchor Eskilstunan vuonna 1982. Vuotta myöhemmin vuorossa oli norjalainen lukkovalmistaja TrioVing, jonka VingCard-järjestelmä oli maailman markkinajohtaja hotellilukituksissa. Sillä on korttitehdas Dallasissa Yhdysvalloissa.
Wärtsilä organisoi vuonna 1985 toimintansa uudelleen. Joensuun tehdas jakautui tuotelinjoihin ja -verstaisiin, automaatioaste kohosi merkittävästi ja se ryhtyi toimimaan jot-periaatteella.
Siinä liukuhihna-ajattelu korvautui mielekkäiden työkokonaisuuksien suunnittelulla. Ryhmät vastasivat itse toimintatavoistaan, jolloin työnkuvat muuttuivat monipuolisemmiksi.
Tehtaan työntekijämäärä väheni automaation myötä, mutta eläköityminen ja luontainen poistuma hoiti asian ilman irtisanomisia. Hyvin kehittynyt vienti piti tehtaan käyttöasteen korkealla.
1970-luvun lopulta alkaen tuotevalikoimaan tulivat elektroniset lukitustuotteet ja niihin yhdistetyt kuluvalvonta- ja ajanseurantajärjestelmät. Ensimmäinen Wärtsilän kehittämä sähkölukko asennettiin Suomen Pankin setelipainon oveen vuonna 1978.
Konsultointia kalterien takaa
Abloy-lukkoa markkinoitiin sen alkuvuosikymmeninä lukkona, joka oli mahdoton tiirikoida. Koska kyse on mekaanisesta laitteesta, joku kuitenkin väistämättä keksii konstin sen avaamiseen tarpeeksi kauan yritettyään.
Joillekin Abloyn tiirikoinnista tuli suoranainen päähänpinttymä. Alan osaamista kertyi kaltereiden taakse.
Murtomiesten kekseliäisyys vauhditti lukkotehtaan tuotekehitystä. Alamaailman lukitusasiantuntijat ottivat usein yhteyttä tehtaaseen ja kaupittelivat keksimiään parannuksia Abloy-lukon murtoturvallisuuteen.
Abloy-lukko oli tiirikoitu ensimmäisen kerran Helsingin keskusvankilassa Sörnäisissä jo 1940-luvun alkupuolella, mutta hiuspinnillä tai rautalangan pätkällä se ei onnistunut.
1950-luvulla poliisin käsiin päätyi eräänlainen avainprofiilin lukulaite, jonka avulla pitkäkyntinen saattoi tehdä kopion lukkoon käyvästä avaimesta. Vastalääkkeeksi tehdas lisäsi lukon haittalevyihin valeuria, jotka sekoittivat lukulaitteen.
1960-luvulla muuan Reiska oli keksinyt uusia tapoja tiirikoida Abloy-lukko. Jäätyään kiinni murrosta hän esitteli avoimesti oivalluksiaan poliisille ja lukkotehtaalle. Hänellä oli myös parannusehdotus lukon rakenteeseen. Wärtsilä osti sen, minkä jälkeen Reiskakaan ei enää saanut tiirikoitua lukkoa auki.
Samanlaiset kaupat Wärtsilä teki vuonna 1974 Turun keskusvankilasta kirjeitse tehdasta lähestyneen Reijo Luotolaisen kanssa.
Lukon tiirikoimiskestävyyttä parantavista keksinnöistä vanki Luotolainen sai 15 000 markan kertakorvauksen ja lisäksi 5 000 markkaa vuodessa viiden vuoden ajan.
Joensuun tehtaalla tunnettiin myös 1980-luvun tiirikointiväline, vempele, jolla voro pyöritti lukon haitat yksitellen sellaiseen asentoon, että lukko aukesi. Vain vanhoihin Abloy-lukkoihin tepsinyttä välinettä osasi käyttää parikymmentä rikollista.
1990-luvun Abloy-asiantuntija oli Turun keskusvankilassa elinkautista istunut Jani Jarra. Hän kirjoitti tuomiota kärsiessään teoksen ”Johdatus rikolliseen toimintaan”, jossa hän kuvaili tarkasti, miten Abloy-lukon sai auki rikollisin keinoin.
Tulosyksiköstä tytäryhtiöksi
1980-luvun lopussa Wärtsilä Security -ryhmä tarkoitti lähinnä Abloyta sekä norjalaista TrioVingiä. Yhtiö halusi kasvaa kansainvälisesti.
Vuosikymmenen lopulla se osti lukkoyrityksiä Englannista, Länsi-Saksasta ja Yhdysvalloista. Muutamassa vuodessa Wärtsilä Securityn liikevaihto kolminkertaistui ja henkilöstö yli kaksinkertaistui. Joensuun lukkotehtaan asema yhtiössä oli edelleen vahva.
Telakka-alalla meni huonommin: Wärtsilä Meriteollisuus ajautui konkurssiin syksyllä 1989.
Yhtiö päätti jakaa jäljelle jääneet Security- ja Diesel-ryhmät kahdeksi erilliseksi osakeyhtiöksi. Wärtsilän lukkoyhtiön nimeksi tuli Abloy Security. Sen tuotemerkkejä olivat Abloy, Anchor, Ava, Cardkey, Ikon, Primo, Fix, TrioVing ja VingCard.
Abloy-tulosyksiköstä muodostettiin Abloy Oy. Monialakonsernin tulosyksiköstä tuli lukituskonsernin tytäryhtiö, jonka kotipaikka oli Joensuu.
Pieni ja iso fuusio
Vuonna 1991 Wärtsilä ja Lohja Oy fuusioituivat Metraksi, joka päätti, ettei lukkovalmistus kuulunut sen ydinbisnekseen.
Abloyn piti löytää kumppani, jonka kanssa se voisi nousta merkittäväksi tekijäksi maailmanlaajuisesti.
Sellainen oli ruotsalainen Assa, Securitas-konsernin omistama kova kilpakumppani, jonka kanssa pientä vispiläkauppaa oli käyty jo kymmenkunta vuotta. Kumpikin oli vuoroin yrittänyt ostaa toista.
Fuusiossa vuonna 1994 syntyi pohjoismainen lukkokonserni Assa Abloy Ab. Se hallitsi lukkoalaa Euroopassa ja sen asema maailman lukkomarkkinoilla vahvistui vuosi vuodelta.
Emil Henrikssonin keksintöä, levyhaittasylinterilukkoa, valmistaa nykyisin ainoastaan Joensuun tehdas. Abloy-tuotteilla on kuitenkin erikoisasema konsernissa, jolla on yli 200 tuotemerkkiä, sillä Henrikssonin keksintö erottuu sylinterinsä ansiosta joukosta.
Joensuun tehdas on ollut koko toimintansa ajan Pohjois-Karjalan suurimpia työnantajia.
Suomalaisomistus Assa Abloy -konsernissa on kutistunut lähes olemattomiin. Pääomistajia olivat institutionaaliset sijoittajat Lontoossa ja New Yorkissa.
Vuodesta 1995 alkaen Assa Abloy on ostanut yli 150 yritystä. Yhtiöllä on 44 000 työntekijää ja sen liikevaihto oli viime vuonna yli kuusi miljardia euroa. Konserniin kuuluvat nyt monet entiset Abloyn ja Assan kilpailijat kuten Chubb, Keso, Medeco, Yale ja Besam.
Konserni hallitsee noin kymmentä prosenttia maailman hajanaisista lukkomarkkinoista.
Lähde: Jaana Juvonen: Avaimen arvoinen – Abloy 100 vuotta, Gummerus 2007.
Juttu on julkaistu Tekniikan Historiassa 6/2015
Tilaa Tekniikan Historia täältä tai lataa sovellus iOS- tai Android-laitteelle!
Haluatko Tekniikka&Talouden uutiskirjeen päivittäin sähköpostiisi? Tilaa se tästä!
 


Takaisin