Ajatuksia modernista asunto-osakeyhtiöstä

Tuotteet ja palvelut kehittyvät ja digitalisoivat vauhdilla. Erityisesti kestävyys- ja vastuullisuusnäkökulmat korostuvat yhä useammissa kuluttajien päätöksissä. Tämä koskee myös asumista. Moni haaveileekin asumisesta modernissa asunto-osakeyhtiössä, jossa tilojen toimivuus ja asioiden luotettava sujuvuus houkuttelee. Moni valistunut ostaja odottaa taloyhtiöltään myös kestäviä valintoja materiaalien, suunnittelun ja energiankäytön suhteen. Lukkokeskuksen yksikönpäällikkö Antti Juurioksa miettii blogissaan modernien asunto-osakeyhtiöiden ratkaisuja erityisesti turvallisuuden ja siihen liittyvän vastuullisuuden näkökulmasta.

Kulkeminen modernissa taloyhtiössä pitäisi olla vaivatonta, turvallisuudesta tinkimättä

Lukitusjärjestelmät kehittyvät jatkuvasti. Tavoitteena niissä on helppo ja joustava pääsy samalla turvallisuuteen panostaen. iLOQ HOME -järjestelmä on hyvä esimerkki tällaisesta lukitusratkaisusta. Jos taloyhtiöllä on järjestelmä käytössään, asukkaat pystyvät itse hallitsemaan omia avaimiaan älypuhelimella. Asukas voi esimerkiksi poistaa kadonneen avaimen helposti ja nopeasti.

Yhteisissä tiloissa kulkemisen helppoutta voidaan lisätä ovikoneistojen avulla. Ovet aukeavat automaattisesti niitä lähestyttäessä. Esteettömyys on apuna jokaiselle asukkaalle, mutta mahdollistaa myös liikuntarajoitteisten asukkaiden kulun itsenäisesti. Saneerausta harkitsevien taloyhtiöiden kannattaa muistaa, että esteettömyysremontteihin on mahdollista saada merkittävää taloudellista tukea ARAlta.

Terveysturvallisuus voi olla osa lukitusratkaisua

Viime vuosien pandemia nosti esille vahvasti terveysturvallisuuden. Ovien pinnat ja lukot ovat perinteisesti otollisia paikkoja mikrobien leviämiselle. Abloyn lukkoihin saatava ACTIVE-pinnoite tuhoaa tehokkaasti bakteeriperäisiä taudinaiheuttajia sen sisältämän hopean ansiosta. ACTIVE-ratkaisu soveltuu hyvin taloyhtiön yleisiin oviin sekä asuntojen oviin. Säännöllisesti siivottuna se pystyy tappamaan lähes kaikki haitalliset bakteerit.

Turvallisuus yhteisissä tiloissa


Tilojen turvallisuutta ja tilankäytön hallintaa voidaan lisätä modernin turvatekniikan avulla. Yhteisissä tiloissa kulkua voidaan hallita kevyellä kulunhallintajärjestelmällä, Kulunhallintajärjestelmillä voidaan toteuttaa helposti myös eri tilojen, esimerkiksi saunojen varaukset. Kameravalvonta yhteisissä tiloissa on hyvä keino ennaltaehkäistä rikoksia ja ilkivaltaa. Valvontakamerat antavat tarvittaessa kriittistä tietoa rikos- ja ilkivaltatapausten selvittämiseksi.

Modernissa ovipuhelinjärjestelmässä on kamerayhteys asunnon ja alaoven yksikön välillä, mikä mahdollistaa sisääntulijan tunnistamisen näköhavainnolla. Ovipuhelinjärjestelmää voidaan ohjata perinteisesti asunnossa olevasta ovipuhelimesta tai matkapuhelimella mistä päin tahansa. Comelit-ovipuhelinjärjestelmä jopa tunnistaa asukkaat kasvojen perusteella ja avaa oven, kun asukas lähestyy ovea. Moni audiojärjestelmä voidaan päivittää kuvalliseen versioon melko pienin muutoksin joko asuntokohtaisesti tai koko taloyhtiön osalta.

Asuntojen turvallisuus

Mikäli taloyhtiössä ei ole vielä yhteistä älykästä järjestelmää, voi asukas silti kehittää oman asuntonsa lukitusta. Yale-tuotteilla voidaan oveen saada avaimeton kulku. Yale Linus on uusi älylukko, joka mahdollistaa täysin avaimettoman kulkemisen. Se liitetään olemassa olevaan lukkoon. Näin syntyy hybridilukitus, jossa yhdistyy mekaanisen lukon luotettavuus sekä Yale Linus -älylukon käyttömukavuus. Yale Linus -lukkoa käytetään mobiilisovelluksella, jolla voi mm. myöntää uusia mobiiliavaimia ja seurata lokitiedon avulla ketkä lukkoa käyttävät. Pääsyn hallinnointi älypuhelimella on mahdollista etänä mistä tahansa.

Turvallisinkaan lukitus ei auta, mikäli ovi on heppoinen ja antaa helposti periksi perinteiselle murtoyritykselle. Kaso-turvaovi yhdistettynä laadukkaaseen lukitukseen on erittäin murtoturvallinen yhdistelmä. Turvaovet eristävät myös ääntä ja tuoksuja normaaleja ovia paremmin. Mielenkiintoinen luku naapurista kertoo, että Ruotsissa yli 50% uudistettavista ovista ovat turvaovia!

Yhteenvetona voidaan sanoa, että perinteisen avaimen käyttö vähenee ja uudet älykkäät ratkaisut kasvavat. Asukkaat pystyvät entistä enemmän hallitsemaan kotinsa pääsyä ja taloyhtiön varauksia itse älypuhelimella. Kerromme mielellämme lisää modernin taloyhtiön pääsynhallinnan ja turvallisuuden ratkaisuita. Ota yhteyttä!

Antti Juurioksa
antti.juurioksa@lukkokeskus.fi