Takaisin

Murtomies iski useisiin asuntoihin Helsingissä

2.4.2007

Iltalehti 30.3.2007 11:53 (Päivitetty 30.3.2007 13:33)

Helsingin Punavuoressa ja Hietalahden alueella on murtauduttu useisiin asuntoihin kahden viime viikon aikana.

Poliisin mukaan asuntomurtosarjasta epäillään samaa tekijää, joka on yhä tavoittamattomissa.

- Teknisellä ja muulla näytöllä on päädytty siihen, että yhtä ja samaa miestä on syytä epäillä tästä, rikoskomisario Mikko Halme sanoo. Murrot on tehty päiväsaikaan tyhjinä olleisiin asuntoihin, joiden ovet eivät ole olleet takalukossa. Murtautuja on päässyt ovesta sisään jättämättä jälkiä, joten poliisin mukaan kaikissa tapauksissa asukkaat eivät välttämättä ole edes huomanneet rikosta.

Poliisin tiedossa on kymmenkunta murtoa. Asunnoista on anastettu käteistä rahaa muutamia tuhansia euroja ja paljon koruja, kuten kelloja ja helminauhoja. Pelkästään yhdestä asunnosta vietiin useiden kymmenien tuhansien eurojen korut.

Pitkäkyntinen on tiennyt, mitä hakea. Rihkama on jätetty rauhaan, ja asuntoja ei ole sotkettu. Pienikokoiset korut on ollut helppo sujauttaa taskuun.

- Sieltä ei ole ruvettu mitään televisioita tai huonekaluja ulos kantamaan, millä olisi kiinnitetty ihmisten huomiota, Halme kertoo.

Ammattimies asialla

Halmeen mukaan murtomies pystyy pelkästään ovea tunnustelemalla toteamaan, onko ovi takalukittuna. Ovikellon soittamisella voro varmistuu, ettei kukaan ole kotona ja avaa sitten lukon painamalla sen telkeen alas oven ja karmin välistä niin sanotulla koukulla.

- Ammattimies pystyy avaamaan oven tällä tavoin nopeammin kuin muut avaimella, Halme kuvaa.

Poliisi muistuttaa asukkaita huoneistojensa huolellisesta lukitsemisesta. Normaali käyttölukko pitäisi pitää takalukitusasennossa ja turvalukkoa käyttää, vaikka asukas poistuisi kodistaan vain lyhyeksi ajaksi. Helsingissä sattuu vuosittain nelisensataa asuntomurtoa. Suurin osa murtomiehistä rahoittaa toiminnallaan huumeidenkäyttöään.


STT

Nämäkin murrot olisivat olleet estettävissä automaattisesti takalukkiutuvalla lukolla, vielä paremman murtosuojan saa kun asennuttaa oveen vakuutusyhyiöiden hyväksymän varmuuslukon.

Asennuksessa kannattaa käyttää valtuutettua alalla tunnettua lukkoliikettä eikä ostaa tuotteita epämääräisiltä mainostajilta/ovelta ovelle kauppiailta.
 


Takaisin