Takaisin

Asunnon varmuuslukko pysäyttää avaimilla toimivat varkaat

23.9.2004

Viime päivinä on tullut runsaasti esille tapauksia, joissa asunnoissa on vierailtu luvatta, murtojälkiä jättämättä. "Osassa tapauksista kyse on todennäköisesti siitä, että asunnoissa on vierailtu alkuperäisen avaimen kopiolla. Osassa sisään on menty koukulla vanhasta, jo väljäksi käyneestä ovesta. Tällaisesta murrosta ei jää välttämättä mitään näkyviä jälkiä oveen tai karmeihin", kertoo turvallisuusasiantuntija Aku Pänkäläinen Vakuutusyhtiöiden Keskusliitosta.

"Suuri osa murroista jäisi toteutumatta, jos asukkaat näkisivät pienen vaivan ja takalukitsisivat kotioven aina asunnosta poistuessaan. Avaimilla toimivat varkaat pysäyttäisi puolestaan vakuutusyhtiöiden hyväksymä varmuuslukko. Sellaisen asentamalla joistakin kotivakuutuksista saa maksualennuksen." Kokemus osoittaa, että murtovarkaat valitsevat kohteekseen aina mieluiten sellaisen kotioven, jossa ei ole erillistä varmuuslukkoa.

Aku Pänkäläisen mukaan lukitusjärjestelmät ovat kehittyneet Suomessa hyviksi. "Asukkailla ja kiinteistöistä vastaavilla on silti virheellinen käsitys, että lukot ovat lähes ikuisia ja ne tarvitsee uusia vasta sitten kun ne eivät enää toimi. Tosiasiassa asianmukainen lukitusturva saavutettaisiin, jos järjestelmät uusittaisiin 20-30 vuoden välein."

Joona Vuorenpää (Lähde: www.vakes.fi Vakuutussanomat verkossa).


Takaisin